Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022

IA12 Κλασική Αρχαιολογία Β'

Ιουνίου 2020, Διδάσκων: κ. Κατάκης
  • 10 πολλαπλής επιλογής
  • 2 φωτογραφίες που έπρεπε να αναγνωρίσουμε και να σχολιάσουμε ( το ένα ήταν ο βωμός της περγάμου, το άλλο ήταν κάποιο γλυπτό )
  • τέλος είχε μια ερώτηση ανάπτυξης για τα γλυπτά της ακρόπολης. 


Φλεβάρη  2021 (γραπτή εξ αποστάσεως), Διδάσκων: κ. Στυλιανός Κατάκης 


ΕΡΩΤΗΜΑ 1 (3 μονάδες)

Κατηγορίες αγγείων με κατεξοχήν ταφική χρήση (5ος -1ος αι. π.Χ.): Σχήματα, διακόσμηση, θέματα. (μέχρι 300 λέξεις) 


ΕΡΩΤΗΜΑ 2 (3 μονάδες)
Ιωνικός ρυθμός και ιωνικά στοιχεία στην αττική αρχιτεκτονική του 5ου αι. π.Χ. (μέχρι 300 λέξεις) 


ΕΡΩΤΗΜΑ 3 (4 μονάδες)
Από το παιδί του Κριτίου στον Ποσειδώνα της Μήλου: Η απόδοση της κίνησης στην όρθια ανδρική μορφή των κλασικών και ελληνιστικών χρόνων, όπως φαίνεται σε χαρακτηριστικά παραδείγματα. (μέχρι 350 λέξεις) 


Απαντήσετε με σαφήνεια στο συγκεκριμένο ερώτημα κάθε φορά, προσέχοντας να μην ξεφεύγετε από αυτό. Προσοχή στη χρήση της γλώσσας.

 Λόγω των ειδικών συνθηκών της εξέτασης, δεν είναι δυνατόν να δίνονται διευκρινήσεις επί των θεμάτων.


Ιουνίου 2022, Διδάσκων: κ. Κατάκης

Πολλαπλής με αρνητική βαθμολογία (-1/2 βαθμό το κάθε λάθος): υπήρχαν ερωτήσεις για : έργα του Πραξιτέλη  και του Φειδία για τις λευκές Αττικές λυκηθους , για τους ομηρικούς ή μεγαρικους σκυφους , για τον Ναό του Δία στην Ολυμπία, τι χαρακτηρίζει την ελληνιστική αρχιτεκτονική, βωμός Περγάμου (αν έχει γιγαντομαχία και αμαζονομαχία, αν είναι ο μύθος του Τηλεφώου εσωτερικά) (τα υπόλοιπα δε τα θυμάμαι) .

Θέμα σύντομης ανάπτυξης: τα αρχαία ελληνικά θέατρα : ο τρόπος κάτασκευης τους , τα επιμέρους μέρη τους  και σημαντικά παραδείγματα

2ο θέμα ανάπτυξης : είχε την επιτύμβια στήλη της Ηγησους  και ζητούσε να γράψουμε ποτε σταμάτησε και πότε ξεκίνησε η παραγωγή αυτού του τύπου και τους λόγους . Επίσης επιγραμματικά τις αλλαγές στις μορφές των επιτυμβιων κατά τον 5ο και 4ο αιώνα πΧ.

2 εικόνες για χρονολογηση και αναγνώριση:
:  η αρπαγή της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα 

:  Καρυάτιδα στην οποία ήθελε και το κύριο ένδυμα 


Εξεταστική Σεπτεμβρίου 2022 (κ.Κατάκης)

10 πολλαπλής επιλογής (σχετικά με το θέατρο, με τον θόλο της επιδαύρου,με την ενδυμασία, με την ελληνιστική αρχιτεκτονική, τον ναό του Απόλλωνα, κύριους καλλιτέχνες της ελληνιστικής εποχής, τάφους στην κλασική εποχή, έργα του Πραξιτέλη κλπ)

1. Ερώτηση σύντομης ανάπτυξης για τον ιωνικούς ναούς (αρχιτεκτονική,χρήση) και ιωνικά στοιχεία σε κατά κύριο λόγο δωρικά κτίσματα της Ακρόπολης την περίοδο 500-400πΧ.

2. Να αναγνωρίσουμε και να χρονολογήσουμε τον Ηνίοχο και το κύριο ένδυμα που φοράει και το ίδιο για ζωφόρο από τον βωμό της Περγάμου που απεικονίζει την Γιγαντομαχία.

 3. Λήκυθος του 440πΧ που μας ζητούσε να αναγνωρίσουμε τις μορφές, τον τάφο ανάμεσα τους, σε τι χρησίμευαν οι λήκυθοι και ποια η βασική θεματολογία τους.

Ευχαριστούμε πολύ τις/τους φοιτήτριες/ες για την ύπαρξη των θεμάτων!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου